Onsdag 23. oktober samlet Norsk Eiendom bransjen til sitt årlige høstmøte, denne gangen i det mye omtalte Vertikal Nydalen, med Avantor som vertskap.
Møtet satte bærekraftmål, energi- og klimaambisjoner samt brukerkvalitet på dagsorden. Disse temaene fører til en stadig mer teknologitung byggeprosess, med komplekse materialvalg og avansert prosjektering. Mange utfordringer er ikke nye for bransjen, men spørsmålet som ble reist var om dagens løsninger kan bli både bedre og enklere gjennom inspirasjon fra tradisjonell byggeskikk. Etter fagprogrammet fikk deltakerne en omvisning i bygget.
Bransjeutfordringer i et krevende marked
Norsk Eiendoms direktør, Tone Tellevik Dahl, åpnet møtet med en oppsummering av bransjeforeningens arbeid det siste året og viktige saker fremover. Hun påpekte hvordan høye kostnader har rammet eiendomsbransjen hardt, og understreket at politisk påvirkning er kritisk i en tid preget av stramme budsjetter og krevende rammebetingelser. Utforming av høringssvar til regjeringens mange høringer knyttet til plan og bygningsloven og energilovgivning har også tatt mye tid. Foreningen går ut av NHO i disse dager, og det ble kort redegjort for konsekvensene for medlemsbedriftene.
Vertikalen Nydalen. Et bygg som skaper debatt
Avantors direktør, Øystein Thorup, ledet forsamlingen gjennom Vertikalens utvikling fra idé til ferdigstilt bygg, og viste hvordan innovative løsninger for ventilasjon, oppvarming og kjøling setter nye standarder.
– Bygget er utstyrt med naturlig ventilasjon, der luker åpnes kort hver time for å bytte ut luften, kombinert med brønnteknologi som både gir kjøling og varme. Dette gir et stille og behagelig inneklima, fortalte Thorup.
– Avantor vil videreutvikle løsningene basert på de data vi nå samler inn. Det kommer garantert en versjon 2.0, sa en fornøyd Thorup til forsamlingen.
Frederica Miller fra Gaia Arkitekter forklarte hvordan byggeskikken har utviklet seg, fra enkel naturlig ventilasjon til store, teknisk krevende ventilasjonssystemer. Hun påpekte at Vertikalen representerer en sjelden satsing på naturlig ventilasjon i et større næringsbygg.
– Man kan spare store kostnader til tunge ventilasjonsanlegg og oppnå bedre inneklima med naturlig ventilasjon, fortalte Miller og påpekte videre: Flytter du kostnaden fra tekniske anlegg til bedre materialkvalitet i bygningskroppen, vil du samtidig få et bygg som presterer bedre og som står seg over tid.
Kjenn din TEK, man trenger ikke alltid disp.
Innovative bygg som Vertikalen har krevd dispensasjoner fra flere bestemmelser i lov og forskrift. I en paneldebatt, der også Per Arne Horne, direktør i Direktoratet for Byggkvalitet (DiBk), deltok, ble det diskutert om regelverket burde legge bedre til rette for innovasjon uten dispensasjon. Til dette svarte Horne at dagens forskrift er utformet til å kunne godkjenne ulike løsninger, men at det også er rom for forenkling og forbedring.
– Jeg opplever at det er mye misforståelse knyttet til TEK og hvilke krav den faktisk stiller. Mange krav oppfattes som absolutte, selv om de kun er “bør”-krav, sa Horne. Har man bedre tekniske løsninger, er ikke søknadsprosessen så omfattende som mange tror.
Politisk støtte for en enklere byggehverdag
Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (AP) avsluttet samtalen med en oppfordring til myndighetene om å gjennomgå regelverket for å fjerne unødvendige krav som kan øke kostnadene og utslippene.
– Vi må tørre å redusere kostnadsdrivende krav og gi plass til enklere funksjonskrav, sa hun. "Bør"-bestemmelser blir ofte behandlet som “skal”-bestemmelser, og det er behov for tydelige rundskriv for å gi rom til alternative løsninger.