Siste års dramatiske endringer i skattepolitikken har ført til at privateide selskaper tappes for kapital og mange eiere har valgt å flytte ut.
Privat norsk eierskap står for ca 50 prosent av all verdiskaping i fastlandsøkonomien og 60 prosent av sysselsettingen. Eiendom står for en betydelig andel av norsk verdiskaping, og hvilke økonomiske rammebetingelser bransjen får, har stor betydning langt ut over det enkeltes selskaps bunnlinje.
Siste års dramatiske endringer i skattepolitikken har ført til at privateide selskaper tappes for kapital og mange eiere har valgt å flytte ut.
Med utflytting følger også en utarming av kommunene, det dreper eller hindrer oppstart av gründerbedrifter og fører til at den lokale frivilligheten mister en del av sin lokale støtte og tilknytning til bedrifter. Norsk Eiendom har hatt et betydelig engasjement for å få belyst de dramatiske konsekvensene den endrede skattepolitikken har ført til, og temaet har også preget vårt engasjement under Arendalsuka. Med programpost på hovedprogrammet samt ett på Bygg Arena Arendal, har temaet blitt betydelig belyst.
AP vil beholde, Høyre vil fjerne
Tross skadevirkningene dagens skatteregime har på norsk næringsliv, er ikke regjeringen villig til å endre kurs. Under vår programpost på hovedprogrammet, “Vi må snakke om Sveits”, var næringsminister Cecilie Myrseth (AP) klar på at hun ikke vil fjerne formuesskatten, som mange bedriftseiere peker på som kontraproduktiv – og en hovedgrunn til at mange velger å pakke kofferten og flytte til Sveits. Høyre, på sin side, gjør det til et valgløfte å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.
– Det staten nå gjør er å ta livet av kundene sine og det er en dårlig idé, sier administrerende direktør Ingse Galtung Døsvig i Bara Eiendom, som også er styremedlem i Norsk Eiendom.
– Når 75 prosent av avkastningen i fjor gikk til å betale formue- og utbytteskatt, så sitter vi i år igjen med bare halve summen vi brukte på å energieffektivisere bare ett bygg i fjor. Det grønne skiftet blir betydelig forsinket hvis ikke finanspolitikken sikrer at selskapene sitter igjen med penger til å investere i oppgraderinger og forbedringer, påpekte Galtung Døsvig.
Mister verdifull kompetanse
Verken venstresiden i politikken, eller andre, bekymrer seg for at de rike ikke skal klare seg, men Norsk Eiendom-medlem Ivar Koteng, eier av Koteng Eiendom fra Trondheim, er tydelig på hva som er hans bekymring for hva skattesystemet nå gjør med næringslivet.
– For oss betyr dagens skattesystem at vi ikke kan bidra til idrett og kultur på samme måte som før, og det dreier seg om mange millioner kroner. Også er det slik at vi ikke kan investere det vi ønsker, og skape flere arbeidsplasser, fordi skattebelastningen har blitt for stor. Jeg har aldri sett på meg selv som rik, men vi liker å bygge og utvikle – og det har blitt nesten umulig med dagens skattesystem, sier Koteng.
Koteng har også en blåskjellvirksomhet som har fått kjenne på 40 prosent grunnrenteskatt – med tilbakevirkende kraft – noe som gjør at de må droppe planene om den nye fabrikken de skulle bygge. Dette er arbeidsplasser og dermed skatteinntekter tapt under bygging og drift av fabrikken.
– Med utflytting mister Norge viktig kompetanse og investeringsvilje. Langtidseffektene av det tapet bekymrer meg, sier Ivar Koteng.
Må nedbemanne med 130 årsverk
Lene Conradi er ordfører i Asker kommune, hvor Kjell Inge Røkke en gang bodde. De merker veldig godt at Røkke, sammen med 10-12 andre lokale eiere har flyttet ut av kommunen som følge av den økte skattebelastningen dagens regjering har innført.
– Dette er ikke småtteri. I fjor måtte vi nedbemanne med 130 årsverk, i år blir det enda mer. Vi gjør så godt vi kan, men kommer ikke utenom at dette treffer sårbare grupper i lokalsamfunnet vårt. Dagens skattepolitikk rammer hardt, og det rammer også de gruppene det absolutt ikke bør ramme. Vi trenger en ny finanspolitikk, sier Lene Conradi.
Vi jobber videre med politikerne
Tone Tellevik Dahl, adm. direktør i Norsk Eiendom er litt oppgitt, men gir ikke opp den viktige kampen.
– Det har kommet tydelig frem under våre arrangementer under Arendalsuka, hva dette skattesystemet faktisk gjør med næringslivet – og hvilke skader det forårsaker. Vi hører kommuner og lokale eiere fortelle at de ikke lenger kan bidra til frivilligheten, og at det må kuttes i velferdstilbud til innbyggere i flere kommuner. At planlagte byggeprosjekter må settes på vent. Vi hører om gründere som ikke vet hva de skal gjøre – eller hvor de skal gjøre av seg – fordi de ikke kan skaffe penger til å betale skatt på en formue de ennå ikke har skapt. Og når de ikke kan være i Norge, så flytter de selvfølgelig ut. Vi jobber kontinuerlig med å forklare konsekvensene for politikerne, og kommer til å fortsette med det, sier Tone Tellevik Dahl.
Opptak og video:
- Alle innlegg og opptak fra Bygg Arena Arendal finner du her.
- Se video fra debatten "Vi må snakke om Sveits".
I media:
- Byggeindustrien 15. august: Jobber knallhardt for å få regnestykket til å gå opp
- Dagsavisen/NTB 13. august: Opphisset debatt om formuesskatt og Sveits-farere
- DN 15. august: Investor forteller om skattefrykt i Sveits: – Veldig mye redsel blant de som har flyttet
- Eiendomswatch 14. august: Opphisset debatt om formuesskatt og Sveits-farere
- Estate Nyheter 15. august: Norsk Eiendom lengter tilbake til konsensuslinjen i norsk politikk