Husleielovutvalget leverte i dag sin første delrapport med forslag til endringer i husleieloven. Flertallet foreslår følgene:
- Øke minstetiden for tidsbestemte leieavtaler fra tre til fem år
- Gi leieren rett til å forlenge en tidsbestemt leieavtale
- Gjøre leierens rett til å si opp ufravikelig
- Begrense utleierens mulighet til å endre begrunnelsen for en oppsigelse etter den er sendt
Mindretallet ønsker ikke endring av loven på dette punkt.
"Utleiers rettigheter blir vingeklippet"
– Å øke kontraktslengden fra tre til fem år, og samtidig gi leietakere rett til både forlengelse og oppsigelse av leieavtaler etter eget ønske vil trolig forstyrre den eksisterende balansen i leiemarkedet. Rettighetene til utleier blir omtrent vingeklippet, noen som strider mot prinsippet om at avtaler skal være balanserte, sier Tellevik Dahl.
– Det utleiemarkedet virkelig trenger er økt profesjonalisering og flere næringsdrivende. Utfordringen er at profesjonelle utleiere allerede selger unna, ettersom dagens rammebetingelser ikke er regningssvarende. Hvis deres rettigheter til å forvalte egen eiendom svekkes, slik flertallet foreslår, vil denne trenden bare forsterkes, frykter hun.
"Dårligere vedlikehold og økt konfliktnivå"
– Innføringen av en forlengelsesrett for leietaker skaper usikkerhet for investorer og kan skade markedet i en situasjon der samfunnet skriker etter flere utleieboliger. Da forslaget innskrenker eierrådigheten, øker faren for mindre vedlikehold og dermed dårlige boliger, ettersom husleien ikke justeres med jevne mellomrom i tråd med prisstigningen, understreker Tellevik Dahl.
Norsk Eiendom påpeker at de foreslåtte endringene kan føre til økte konflikter mellom utleier og leietaker i tilfeller det ikke er åpenbare misligholdsgrunner for oppsigelse. Dagens husleielov fungerer stort sett godt. Det er viktig at utvalget finner løsninger som ikke ofrer utleiers interesser og at balansen mellom leietakers og utleiers rettigheter opprettholdes. Gode rammebetingelser for profesjonelle og seriøse utleiere vil bidra til at markedet blir tilført gode boliger der stabile leieforhold med beboerinvolvering vektlegges.
Forslaget er nå sendt på høring. Norsk Eiendom vil svare på høringen før 30. april 2024.
Husleielovutvalget
- Husleielovutvalget ble oppnevnt av regjeringen 16. juni 2023.
- Utvalgets mandat er å gå gjennom husleieloven og vurdere og foreslå endringer som styrker leietakeres rettigheter, sikrer grunnleggende botrygghet, og som gjør at loven er tilpasset dagens situasjon i leiemarkedet.
- Utvalget skal også vurdere endringer som gjør at loven bedre enn i dag, ivaretar interessene til de ulike aktørene i leiemarkedet på en god og samfunnstjenlig måte.
Saken i media
- NRK 31. januar: Tone Tellevik Dahl på Dagsnytt 18
- Estate Nyheter 31. januar: Mener husleielovutvalget bommer fullstendig
- Eiendomswatch 31. januar: Utvalg foreslår å øke minstetiden for tidsbestemte husleieavtaler – bransjen er kritisk
- E24 2. februar: Vil øke minstetiden på husleieavtaler
- Husleielovutvalgets delrapport