Stortorvet 7 er årets vinner av Cityprisen
Stortorvet 7 er årets vinner av Cityprisen
Schage Eiendom AS ble tildelt årets Citypris etter å ha forvandlet fem historiske bygninger til et helt nytt kvartal i Storgata 7 i Oslo. Prisen ble delt ut på Citykonferansen 15. februar.
– Prosjektet er et prakteksemplar på "sort belte" i eiendomstransformasjon der utholdenhet, mot og muskler har vært viktig for få gjennomført et så komplekst prosjekt med høy kvalitet, sa juryleder Anders Berggren fra Malling &Co da han annonserte vinnerne av Cityprisen 2024.
Årets Citykonferanse gikk av stabelen på The Hub i Oslo 15. februar og huset rundt 300 av bransjens aktører og beslutningstakere til faglig påfyll og nettverkssamling. Det var bransjens fremste talsperson og administrerende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl, som ønsket alle velkommen til årets happening i eiendomsbransjen.
Vi har en nøkkelrolle i å skape gode og trygge bysamfunn for alle
– På fjorårets konferanse snakket vi om krisetider og håpet på bedre tider. Nå ser vi nye muligheter i horisonten, men også utfordringer. Vi står ovenfor alvorlige konsekvenser for norsk eierskap hvis flere aktører i bygg- og eiendomsbransjen flytter ut på grunn av økt skattetrykk. Det er avgjørende at politikerne stopper opp og lytter til oss nå. Vi har en nøkkelrolle i å skape anerkjennelse for norsk eierskap her i landet, utdypet Tellevik Dahl.
Fare for at sikringen går
Programmet for dagen var fullpakket av faglige godbiter som startet med en diskusjon om politiske rammevilkår og hvordan det påvirker bransjen. 84 prosent økning i formuesskatt-forpliktelsene de siste tre årene har nok vært medvirkende til den skatteflukten ut av landet som vi ser nå.
– Politikerne har satt alle fire skattekokeplatene på fullt samtidig. Nå risikere de at sikringen går, sa Sven Magnus Rivertz fra Norsk Eiendom.
Vi må sikre at kronekursen ikke svekkes, trygge bomiljøet, ta cyberansvar, samarbeid mer på tvers og se fram til en ny "boom" i leiemarkedet
Ingvild Borgen fra DnB Markeds mente det er vanskelig å spå renteutviklingen i år, men understreket hvor avhengige vi er av hva som skjer med den amerikanske styringsrenten. Hos oss ser det ut til at forbruket svekker seg, noe som viser at rentehevingene begynner å bite. Men det er mulig Norges Bank vil vente med eventuelle rentekutt for å sikre at kronekursen ikke svekkes ytterligere.
Eirik Bergesen fra TV2 utdypet vår og resten av verdens avhengighet av USA, "som er i krig med seg selv", der praksisen råder av de 3 P'ene: populisme, polarisering og post-sannheter. Han er redd for at demokratiet er i fare i store deler av verden, hvilket skaper utrygghet, også hos oss.
Christina T. Rooth fra Oslopolitiet mener vi trenger mer formelt samarbeid mellom boligutviklere og politiet for å trygge bomiljøene, spesielt i byer.
Er vi rustet til å svare ut beredskapsbehovene i stadig skiftende krisetider? Det var spørsmålet som ble stilt under temaet sikkerhet og beredskap. Det ble understreket at det er viktig å gjøre fullskalaøvelser av potensielle cyberangrep for å redusere risikoen. Det viser seg at det rett og slett kan være personlig adferd som åpner opp for tapping av nettverk, som f.eks. ukontrollert bruk av linker og slurvete tilgang til fremmede i kontorlandskap.
Berit Irene Nordahl fra Oslo Met mener mer boligbygging er nødvendig, men ikke tilstrekkelig. Hun ser tre ulike veier å gå: holde oss til eierlinjen, fordele antall boliger ut fra et annet kriterium enn betalingsvilje, eller benytte boligkjøpsmodellen for de som ikke har mulighet til å kjøpe.
Den faglige biten ble avsluttet med en ny "Malling-prognose": sysselsettingen blir svak fremover til mot slutten av 2025, men man ser en mulig "boom" i leiemarkedet mot 2026-2027.
Så til kveldens store happening: prisutdelingen!
Juryleder fremhevet betydningen av Cityprisen; at det ikke bare er en anerkjennelse av fremragende arbeid innenfor bygg og rehabilitering, men også en feiring av eiendomsutviklingens fundamentale betydning for våre byer og tettsteder. Årets tre nominerte belyser ulike måter å jobbe med byutvikling på der de på hver sin måte har jobbet med byreparasjon, eller transformasjon.
Vinneren av året Citypris: ett av de større transformasjonsprosjektene i indre Oslo by
– Årets vinner, Schage Eiendom AS et av de større transformasjonsprosjektene i indre Oslo by i nyere tid. De har klart å realisere et bærekraftig prosjekt ved å transformere eksisterende bygningsmasse fremfor å rive, sa Berggren, før Tellevik Dahl overrakt den ettertraktede prisen til vinneren.
– Dette er en veldig hyggelig anerkjennelse av lang og hard innsats og vi lover å fortsette å strekke oss, sa Matilde Vinje, administrerende direktør i Schage Eiendom AS.
Hvem er den råeste kandidaten i eiendomsbransjen?
Det ble Katrine Belsvik i AB Invest AS som gikk av med seieren og ble årets Cityglød-vinner. Hun fikk prisen for sitt brennene engasjement i eiendomsfaget.
– Det har vært utfordrende å velge vinneren fordi alle tre kandidater er råe på sine områder, sa jurymedlem Øystein Thorup. Belsvik gikk likevel av med seieren for sin evne til å bygge relasjoner, være nysgjerrig og engasjert og sitt engasjement for å få frem unge talenter i bransjen.
– Dette er utrolig gjevt og gøy at jeg får noe igjen for å engasjere meg. Sist, men ikke minst, at min arbeidsgiver gir meg rom til å engasjere meg også utenom jobben min, sa den lykkelige vinneren.
Årets programkomité for Citykonferansen har vært: Stig Bech og Vidar Fiskum i Norsk Eiendom, Katrine Belsvik i Ung fra Næringseiendom, Mona Aarebrot i Aspelin Ramm og Stein Ove Ødegård fra Estate Media.
Les mer om Citykonferansen
Flere saker
Gå til nyhetsarkivFlere saker
Gå til nyhetsarkivHold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!
Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.