ESG-rapportering
Denne siden hjelper deg og din bedrift med å gjennomføre og rapportere på bærekraftsarbeidet. Bærekraft omtales ofte som ESG (Environment – Social – Governance), og består av sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft. Sistnevnte omhandler også eierstyring og forretningsetikk.
Hvordan bruke verktøyet
Følg de tre stegene for å forstå, måle og rapportere bærekraftarbeidet. Listen under viser forslag til bærekraftstiltak med måleindikatorer (Key Performance Indicators – KPI) som du kan rapportere med. Listene for hver del av ESG er strukturert slik at de begynner med lovkrav og deretter mer og mer ambisiøse krav. Tanken er at du plukker ut de som er relevante for ditt prosjekt/virksomhet, ikke alle som er listet. Se også at tiltakene er sortert etter virksomhet, eiendomsforvaltning og -utvikling. Hold musen over tall-/bokstavikonene for å se hvilke bærekraftmål/strakstiltak tiltaket oppfyller og klikk for å følge lenken.
Forstå, definer og prioriter tiltak som er relevante og som har en vesentlig påvirkning. Plukk fra listen på denne siden.
Mål og analysér de valgte tiltakene. Bruk måleindikatorene under som hjelp. Husk å vurdere eksisterende portefølje, nye bygg og egen virksomhet.
Rapportere og implementere: Se eksempelrapporter nederst på siden. Tenk gjerne på hvilke data mottager (banken, myndigheter mv.) trenger.
Miljø
Krav knyttet til klima og miljø er stadig i endring og vil bli strengere fremover for at samfunnet skal kunne oppfylle Paris-avtalen.
Sentrale lovkrav
- Byggteknisk forskrift (TEK) har krav knyttet til bl.a. klimatilpasning, energi, helse- og miljøfarlige stoffer i byggprodukter, grunnforurensing, naturmangfold, håndtering av bygg- og anleggsavfall og partikkelutslipp. Det er varslet at det kommer nye klimakrav.
- EU har et pågående arbeid med grønn finans (taksonomi) som vil ha sterk innvirkning på eiendomsbransjen.
Tegnforklaring
Ved å holde musen over ikonenene får du utdypende informasjon. Klikk på ikonet for å lese mer.
Relevante delmål fra FNs bærekraftsmål for tiltaket.
Relevant strakstiltak fra Eiendomssektorens veikart mot 2050.
1 Utrydde alle former for fattigdom i hele verden
Bærekraftsmål 1 har relevante delmål at innen 2030:
- Halvere andelen mennesker i alle aldre som lever i fattigdom.
- Sikre at særlig fattige har lik rett til økonomiske tjenester og tjenester samt eierskap til jord og annen form for eiendom og naturressurser.
- Bygge opp motstandskraften til fattige og personer i utsatte situasjoner, slik at de blir mindre utsatte for f.eks. klimarelaterte hendelser.
Trykk på ikonet for å lese mer.
11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Bærekraftsmål 11 har relevante delmål at verne om kultur- og naturarv samt innen 2030:
- Sikre tilgang til gode og trygge boliger.
- Sikre at alle har tilgang til trygge og lett tilgjengelige bærekraftige transportsystemer.
- Oppnå en mer bærekraftig urbanisering med medbestemmelse.
- Oppnå en betydelig reduksjon i antall dødsfall og skader som følge av katastrofer.
- Redusere negative konsekvenser for miljøet i storbyene, gjennom f.eks. bedre luftkvalitet og avfallshåndtering.
- Sørge for trygge, inkluderende og lett tilgjengelige grøntområder for alle.
Trykk på ikonet for å lese mer.
12 Ansvarlig forbruk og produksjon
Bærekraftsmål 12 har relevante delmål å:
• Gjennomføre det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon.
• Innen 2020 oppnå en mer miljøvennlig forvaltning av kjemikalier og avfall.
• Innen 2030 betydelig redusere mengden avfall.
• Stimulere særlig store og flernasjonale selskaper, til å innføre bærekraftige arbeidsmetoder.
Klikk på ikonet for å lese mer.
15 Livet på land
Bærekraftsmål 15 har relevante delmål at stanse tap av biologisk mangfold.
- Sikre bevaring av og gjenopprette ferskvannsbaserte økosystemer
- Stanse avskoging og øke gjenoppretting og nyplanting.
- Utrydde prioriterte fremmede arter og stoppe innføring og spredning av dem.
- Integrere verdien av <strong>økosystemer og biologisk mangfold</strong> i fattigdomsbekjempelse og i regnskap.
Klikk på ikonet for å lese mer.
Lovkrav - Likestillings- og diskrimineringsloven
Likestillings- og diskrimineringsloven har aktivitets- og redegjørelsesplikt, som innebærer at man må redegjøre for faktisk tilstand for kjønnslikestilling i virksomheten og arbeidet virksomheten har gjort for å oppfylle aktivitetsplikten. Plikten gjelder bl.a. for bedrifter med 50 ansatte eller mer eller med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det.
Klikk på ikonet for å lese mer.
Lovkrav - Likestillings- og diskrimineringsloven: Kjønnslikestilling
Likestillings- og diskrimineringsloven har aktivitets- og redegjørelsesplikt, som innebærer at man må redegjøre for:
a) faktisk tilstand for kjønnslikestilling i virksomheten og;
b) arbeidet virksomheten har gjort for å oppfylle aktivitetsplikten. Plikten gjelder bl.a. for bedrifter med 50 ansatte eller mer eller med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det.
Relevant strakstiltak
Relevant strakstiltak er å bestille energibudsjett for beregnet reelt energibruk (i tillegg til beregningskrav i TEK) og dokumentasjon av hvilke tiltak som er gjort for å få ned forventet reelt energibruk i drift av bygget (Se også NS-EN ISO 52000-serien, NS 6430 og SN/TS 3031).
Nøkkelindikatorer (KPI) for bærekraftsambisjoner
+
Utvikling: Fjerne potensielle utslippskilder fra byggeplasser i X % av porteføljen og 100 % innen 202X.
Utvikling/forvaltning: Tilrettelegge for at bruker av bygget velger miljøvennlige fremkomstmidler gjennom X sykkel-/bildelingsplasser, X sykkelparkeringer, X elbilladeplasser per X antall brukere av bygget og tekstbeskrivelse av annen tilrettelegging som garderobe og sykkelverksted.
Bestille energibudsjett for beregnet reelt energibruk (i tillegg til beregningskrav i TEK) og dokumentasjon av hvilke tiltak som er gjort for å få ned forventet reelt energibruk i drift av bygget i X % av porteføljen og 100 % innen 202X. (Se også NS-EN ISO 52000-serien, NS 6430 og SN/TS 3031).
Utvikling/forvaltning: Bruk av takflate til blågrønninfrastruktur vurdert i 100 % av relevante prosjekter og anvendt i X %.
Forvaltning: X % av forvaltet areal har energioppfølgingssystem og/eller BREEAM in use-sertifisering.
Utvikling: I X % av prosjekter har prosjekteringsgruppen utarbeidet plan for hvordan materialene kan demonteres og gjenbrukes ved ombygging eller rivning og presentert løsninger og materialer som gir minst mulig avfall.
Utvikling: Etterspør bygningsprodukter med lavere klimagassutslipp enn referanseverdier for produktkategorien (dokumentert gjennom Environmental Product Declaration) i 100 % av prosjektene og anvendt i X %.
Utvikling: Arkitekten/entreprenør er etterspurt i X % av relevante prosjekter om å utarbeide plan for hvordan materialene kan demonteres og gjenbrukes ved ombygging eller rivning og tilstrebe å finne løsninger og materialer som gir minst mulig avfall.
Utvikling: Vi krever maksimalt XX kg/m2 generert avfall fra våre byggeplasser og avfallsfrie byggeplasser innen 202X.
Utvikling/forvaltning: Beskriv hvordan prosjektet kan stimulere brukere til en bærekraftig livsstil. F.eks. minst X antall sambrukstiltak per prosjekt (eks. transport, verksted, gjenbruksstasjon mv.), helsefremmende tiltak som treningsapparater, sosiale møteplasser mv.
Utvikling: Beskriv hvordan boligmangfold er ivaretatt i eget og omkringliggende område. F.eks. øke bruken av kommersiell «leie til eie», «deleie» og andre eiemodeller til X % av porteføljen.
Prinsipper om bærekraftig stedsutvikling anvendt i X % av relevante prosjekter (f.eks. Håndbok for bærekraftig stedsutvikling, BREEAM Communities og NS-EN ISO 37101).
Forvaltning: X % material- og energigjenvinning av totalmengden avfall, med mål om 100 % innen 202X.
Utvikling: Krev ombrukskartlegging i tidligfase ved rehabiliterings- og riveprosjekter og sett mål om X % ombruk. Se GBA og Statsbyggs veileder.
Utvikling/oppgradering: Etterspørre ombrukte produkter i 100 % av relevante prosjekter, og benyttet i X % av materialer og produkter.
Virksomhet/utvikling/forvaltning: Kutte klimagasser med X % (minst 20 %) i prosjektene (eks. NS3720) og hele virksomheten.
Forvaltning: Ha energiattest og legg en plan for oppgradering av yrkesbyggporteføljen til høyere energikarakter.
Sosial bærekraft
Sosial bærekraft handler om den menneskelige påvirkningen. Det er alt fra menneskevennlig stedsutvikling, likestilling, arbeidsforhold til menneskerettigheter i hele verdikjeden.
Sentrale lovkrav
- Arbeidsmiljøloven stiller krav til godt arbeidsmiljø, trygge og rettferdige ansettelsesforhold, et inkluderende arbeidsliv og samarbeid mellom partene i arbeidslivet.
- Likestillings- og diskrimineringsloven har aktivitets- og redegjørelsesplikt, som innebærer at man må redegjøre for:
a) faktisk tilstand for kjønnslikestilling i virksomheten og;
b) arbeidet virksomheten har gjort for å oppfylle aktivitetsplikten. Plikten gjelder bl.a. for bedrifter med 50 ansatte eller mer eller med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det. - Åpenhetsloven trådde i kraft 1. juli 2022. Loven krever at store selskaper redegjør for hvilke tiltak de har for å sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og leverandørkjeden og blant forretningspartnere. Med store selskaper menes de som omfattes av regnskapsloven § 1-5 eller oppfyller to av følgende tre vilkår:
1. salgsinntekt: 70 millioner kroner, 2. balansesum: 35 millioner kroner, 3. gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsårets:
50 årsverk. - EUs taksonomi har til nå primært omhandlet klima og miljø, men det jobbes med å utarbeide en sosial taksonomi også.
Tegnforklaring
Ved å holde musen over ikonenene får du utdypende informasjon. Klikk på ikonet for å lese mer.
Relevante delmål fra FNs bærekraftsmål for tiltaket.
Relevant strakstiltak fra Eiendomssektorens veikart mot 2050.
Relevant lovkrav
Merknad til teksten
Lovkrav - Likestillings- og diskrimineringsloven: Kjønnslikestilling
Likestillings- og diskrimineringsloven har aktivitets- og redegjørelsesplikt, som innebærer at man må redegjøre for:
a) faktisk tilstand for kjønnslikestilling i virksomheten og;
b) arbeidet virksomheten har gjort for å oppfylle aktivitetsplikten. Plikten gjelder bl.a. for bedrifter med 50 ansatte eller mer eller med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det.
Lovkrav - Likestillings- og diskrimineringsloven
Likestillings- og diskrimineringsloven har aktivitets- og redegjørelsesplikt, som innebærer at man må redegjøre for faktisk tilstand for kjønnslikestilling i virksomheten og arbeidet virksomheten har gjort for å oppfylle aktivitetsplikten. Plikten gjelder bl.a. for bedrifter med 50 ansatte eller mer eller med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det.
Klikk på ikonet for å lese mer.
Relevant strakstiltak
Relevant strakstiltak er å bestille energibudsjett for beregnet reelt energibruk (i tillegg til beregningskrav i TEK) og dokumentasjon av hvilke tiltak som er gjort for å få ned forventet reelt energibruk i drift av bygget (Se også NS-EN ISO 52000-serien, NS 6430 og SN/TS 3031).
1 Utrydde alle former for fattigdom i hele verden
Bærekraftsmål 1 har relevante delmål at innen 2030:
- Halvere andelen mennesker i alle aldre som lever i fattigdom.
- Sikre at særlig fattige har lik rett til økonomiske tjenester og tjenester samt eierskap til jord og annen form for eiendom og naturressurser.
- Bygge opp motstandskraften til fattige og personer i utsatte situasjoner, slik at de blir mindre utsatte for f.eks. klimarelaterte hendelser.
Trykk på ikonet for å lese mer.
11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Bærekraftsmål 11 har relevante delmål at verne om kultur- og naturarv samt innen 2030:
- Sikre tilgang til gode og trygge boliger.
- Sikre at alle har tilgang til trygge og lett tilgjengelige bærekraftige transportsystemer.
- Oppnå en mer bærekraftig urbanisering med medbestemmelse.
- Oppnå en betydelig reduksjon i antall dødsfall og skader som følge av katastrofer.
- Redusere negative konsekvenser for miljøet i storbyene, gjennom f.eks. bedre luftkvalitet og avfallshåndtering.
- Sørge for trygge, inkluderende og lett tilgjengelige grøntområder for alle.
Trykk på ikonet for å lese mer.
15 Livet på land
Bærekraftsmål 15 har relevante delmål at stanse tap av biologisk mangfold.
- Sikre bevaring av og gjenopprette ferskvannsbaserte økosystemer
- Stanse avskoging og øke gjenoppretting og nyplanting.
- Utrydde prioriterte fremmede arter og stoppe innføring og spredning av dem.
- Integrere verdien av <strong>økosystemer og biologisk mangfold</strong> i fattigdomsbekjempelse og i regnskap.
Klikk på ikonet for å lese mer.
12 Ansvarlig forbruk og produksjon
Bærekraftsmål 12 har relevante delmål å:
• Gjennomføre det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon.
• Innen 2020 oppnå en mer miljøvennlig forvaltning av kjemikalier og avfall.
• Innen 2030 betydelig redusere mengden avfall.
• Stimulere særlig store og flernasjonale selskaper, til å innføre bærekraftige arbeidsmetoder.
Klikk på ikonet for å lese mer.
Nøkkelindikatorer (KPI) for bærekraftsambisjoner
+
Virksomhet/utvikling/forvaltning: Beskriv aktomshetsvurderinger/risikovurderinger og hvilke tiltak som er tatt for å ivareta menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i verdikjeden. F.eks. kan en kontraktsfeste krav til ryddige forhold, at leverandør har opplæring osv.
Virksomhet: Gjennomsnitt X uker foreldrepermisjon for kvinner og Y uker for menn. Se f.eks. rapporteringsstandard GRI 405.
Lønnsforskjeller på ulike stillingsnivå og totalt for virksomheten for ulike kjønn. Se f.eks. rapporteringsstandard GRI 405.
Virksomhet: Kjønnsforskjell i antall eller % for deltidsstillinger og midlertidige stillinger. Se f.eks. rapporteringsstandard GRI 405.
Virksomhet: Kjønnsbalanse målt i antall og prosent i styret, blant ledere på ulike nivåer og blant ansatte.
Utvikling: Etterspørre separate garderober og toalett i 100 % av relevante kontrakter (se f.eks. tarriffestede kravet).
Virksomhet: Kjønnsbalanse målt i antall og prosent i styret, blant ledere på ulike nivåer og blant ansatte.
Utvikling/forvaltning: Prinsippene om likestilte byrom vurdert i 100 % av prosjektene, anvendt i X %/der det er aktuelt / X % av brukerne er kvinner / X % økning i kvinneandel.
Utvikling: Stille seriøsitetskrav i 100 % av entreprisekontraktene. Se mal for generelle bestemmelser.
Utvikling: Bruke seriøsitetsregister som Startbank i 100 % av relevante prosjekter. Se mal for generelle bestemmelser.
Utvikling: Etterspørre fraværsskadefrekvens H1 (Lost Time Injury – antall personskader med fraværsdager per million arbeidstimer) og personskade-frekvens H2 (Total Recordable Injuries – antall personskader per million arbeidstimer). Se f.eks.: SASB IF-HB-320a og GRI 403.
Virksomhet: X % og X dager sykefravær. Se f.eks. GRI 403 og SASB IF-HB-320a.
Utvikling/forvaltning: Sikre trygghetstiltak i X % av relevante prosjekter (eks. lys som skaper trygghet, men ikke lysforurensing).
Utvikling/forvaltning: Beskriv hvordan prosjektet kan stimulere brukere til en bærekraftig livsstil. F.eks. minst X antall sambrukstiltak per prosjekt (eks. transport, verksted, gjenbruksstasjon mv.), helsefremmende tiltak som treningsapparater, sosiale møteplasser mv.
Styring: Økonomisk bærekraft - corporate governance
Den tredje delen av bærekraft omtales vanligvis som økonomisk bærekraft. Men når vi snakker om ESG brukes det som på engelsk kalles corporate governance, som kan oversettes til styringsmessig eller forretningsetisk bærekraft. Det handler om blant annet åpenhet, antikorrupsjon og eierforhold.
Sentrale lovkrav
- Regnskapsloven krever at store selskap redegjør om samfunnsansvar bl.a. miljø, sosiale forhold, arbeidsmiljø, likestilling og ikke-diskriminering, overholdelse av menneskerettigheter og bekjempelse av korrupsjon og bestikkelser.
Tegnforklaring
Ved å holde musen over ikonenene får du utdypende informasjon. Klikk på ikonet for å lese mer.
Relevante delmål fra FNs bærekraftsmål for tiltaket.
Relevant strakstiltak fra Eiendomssektorens veikart mot 2050.
Relevant lovkrav
Merknad til teksten
Lovkrav - Likestillings- og diskrimineringsloven: Kjønnslikestilling
Likestillings- og diskrimineringsloven har aktivitets- og redegjørelsesplikt, som innebærer at man må redegjøre for:
a) faktisk tilstand for kjønnslikestilling i virksomheten og;
b) arbeidet virksomheten har gjort for å oppfylle aktivitetsplikten. Plikten gjelder bl.a. for bedrifter med 50 ansatte eller mer eller med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det.
Lovkrav - Likestillings- og diskrimineringsloven
Likestillings- og diskrimineringsloven har aktivitets- og redegjørelsesplikt, som innebærer at man må redegjøre for faktisk tilstand for kjønnslikestilling i virksomheten og arbeidet virksomheten har gjort for å oppfylle aktivitetsplikten. Plikten gjelder bl.a. for bedrifter med 50 ansatte eller mer eller med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det.
Klikk på ikonet for å lese mer.
Relevant strakstiltak
Relevant strakstiltak er å bestille energibudsjett for beregnet reelt energibruk (i tillegg til beregningskrav i TEK) og dokumentasjon av hvilke tiltak som er gjort for å få ned forventet reelt energibruk i drift av bygget (Se også NS-EN ISO 52000-serien, NS 6430 og SN/TS 3031).
1 Utrydde alle former for fattigdom i hele verden
Bærekraftsmål 1 har relevante delmål at innen 2030:
- Halvere andelen mennesker i alle aldre som lever i fattigdom.
- Sikre at særlig fattige har lik rett til økonomiske tjenester og tjenester samt eierskap til jord og annen form for eiendom og naturressurser.
- Bygge opp motstandskraften til fattige og personer i utsatte situasjoner, slik at de blir mindre utsatte for f.eks. klimarelaterte hendelser.
Trykk på ikonet for å lese mer.
11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Bærekraftsmål 11 har relevante delmål at verne om kultur- og naturarv samt innen 2030:
- Sikre tilgang til gode og trygge boliger.
- Sikre at alle har tilgang til trygge og lett tilgjengelige bærekraftige transportsystemer.
- Oppnå en mer bærekraftig urbanisering med medbestemmelse.
- Oppnå en betydelig reduksjon i antall dødsfall og skader som følge av katastrofer.
- Redusere negative konsekvenser for miljøet i storbyene, gjennom f.eks. bedre luftkvalitet og avfallshåndtering.
- Sørge for trygge, inkluderende og lett tilgjengelige grøntområder for alle.
Trykk på ikonet for å lese mer.
15 Livet på land
Bærekraftsmål 15 har relevante delmål at stanse tap av biologisk mangfold.
- Sikre bevaring av og gjenopprette ferskvannsbaserte økosystemer
- Stanse avskoging og øke gjenoppretting og nyplanting.
- Utrydde prioriterte fremmede arter og stoppe innføring og spredning av dem.
- Integrere verdien av <strong>økosystemer og biologisk mangfold</strong> i fattigdomsbekjempelse og i regnskap.
Klikk på ikonet for å lese mer.
12 Ansvarlig forbruk og produksjon
Bærekraftsmål 12 har relevante delmål å:
• Gjennomføre det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon.
• Innen 2020 oppnå en mer miljøvennlig forvaltning av kjemikalier og avfall.
• Innen 2030 betydelig redusere mengden avfall.
• Stimulere særlig store og flernasjonale selskaper, til å innføre bærekraftige arbeidsmetoder.
Klikk på ikonet for å lese mer.
Nøkkelindikatorer (KPI) for bærekraftsambisjoner
+
Virksomhet: Presenter selskapsstrukturen på en måte som er transparenent når det gjelder skatt og faktisk eierskap. Se GRI 205.
Virksomhet: Beskriv ESG-styringen. Eks. 1) ESG-relaterte retningslinjer, styringsdokumenter og prosedyrer, 2) ESG-relaterte målsetninger og tiltak for å møte målene, 3) Varslingskanal – minimum intern, helst også ekstern, 4) Etiske retningslinjer for leverandører/leietagere. Se GRI 3: Material Topic 2021.
Virksomhet: Risiko relatert til korrupsjon vurdert i X % av porteføljen. Redegjør for hvilke risikoer som er identifisert gjennom risikovurderingen og beskriv tiltak (eks. opplæring, varslingssystem) for å forhindre og avdekke korrupsjon og hvitvasking. Se GRI 205 og NS-ISO 37001.
Innkjøp: Krav om etisk handel i 100 % av relevante kontrakter(f.eks. NS-ISO 20400 Bærekraftige innkjøp).
Utvikling/forvaltning/virksomhet: Etterspørre innovative løsninger. Se f.eks. CEN/TS 16555 om innovasjonsledelse.
Virksomhet: Beskriv tiltak for å forhindre og avdekke korrupsjon og hvitvasking. Se GRI 205 og NS-ISO 37001.
Relaterte saker
Gå til nyhetsarkivHold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom, meld deg på vårt nyhetsbrev!
Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere.
Hvis du jobber i en av våre medlemsbedrifter, kan du abonnere på nyhetsbrev fra oss og slik holde deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen.