Er kostnadene i byggebransjen ute av kontroll?
At det er boligmangel og dyrtid, er det ingen tvil om, men hvorfor blir det så dyrt? Det diskuterte f.v. Bård Folke Fredriksen, Reinert Hersleth, Siri Gåsemyr Staalesen og Ivar Aulie i Unge Høyre. Debattleder Vidar Fiskum i midten.
Er kostnadene i byggebransjen ute av kontroll?
Det har vært snakket mye og lenge om en byggebransje som har et produktivitetsproblem – og at prisen på boliger øker i takt med bransjens kostnader. Under Arendalsuka ble spørsmålet stilt: Er kostnadene i byggebransjen ute av kontroll? Og hva er årsakene?
Ifølge SSB har produktiviteten falt med over 8 prosent i byggenæringen i Norge de siste tiårene, men økt med rundt 30 prosent i privat sektor på fastlandet. At det er boligmangel og dyrtid, er det ingen tvil om, men hvorfor blir det så dyrt? Hva kan byggenæringen selv gjøre, og hva kan man gjøre med regulering og byråkrati både i statlig og kommunal sektor?
Innovasjon og mer effektive planprosesser
Under arrangementet fikk både byggherresiden, entreprenørene og politikere komme med sine betraktninger om hva som egentlig er problemet, og hva som må gjøres.
Fra byggherresiden er det et viktig budskap at det stilles for mange detaljerte krav for tidlig i planprosessen, og altfor mange skal-krav, som både fordyrer og forlenger saksbehandlingsprosessen.
Politikerne, representert ved blant annet Siri Gåsemyr Staalesen (AP), mener det ikke er vond vilje fra deres side, og at det jobbes med effektivisering og digitalisering.
– Vi jobber med å få ned saksbehandlingstiden, forenkling av plan- og bygningsloven, vi jobber med digitalisering av planprosesser og automatisk sjekk av om aktørene tilfredsstiller regelverket og de kravene vi stiller. Dette er viktige bidrag fra myndighetene for å få opp produktiviteten. Vi ønsker ikke å motarbeide næringen, tvert imot, sa Staalesen.
Entreprenørene, representert ved Hersleth Entreprenør kjenner seg ikke igjen i bildet av at entreprenørene har blitt mindre produktive.
– Jeg mener at vi ikke har lavere produktivitet enn før, men summen av myndighetskrav, regelverk og saksbehandlingstid gjør at det tar den tiden det tar. Samtidig ser vi at næringen har noe å hente både på innovasjon og industrialisering, noe vi jobber med, sa adm. dir. Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør.
Tidsbruk er elefanten i rommet
Både NBBL og Norsk Eiendom, representert ved fagsjef Vidar Aa. Fiskum, var med i paneldiskusjonen under arrangementet.
– Mye av problemet ligger i tidsbruk, og vi ser at det spriker veldig fra kommune til kommune. Det skyldes blant annet at byer som f. eks. Oslo og Bergen må ta stilling til mer komplekse prosjekter som krever ombygging, altså transformasjonsprosjekter, som er mer komplisert enn nybygg. Sammen med Oslo kommune har vi laget 10 tips til raskere planprosess, som går mye på dette med tillit. Det handler om å være enig om å være uenige, og at begge parter må bidra for å få en smidig prosess og et godt resultat. Jeg oppfordrer alle til å se på disse tipsene, sa Vidar Aa. Fiskum i Norsk Eiendom.
Kontakt
Vidar Aa. Fiskum
Fagsjef Bransjeutvikling
Bærekraft, by- og områdeutvikling, digitalisering
vf@noeiendom.no
Tlf. 454 76 542
Flere saker
Gå til nyhetsarkivFlere saker
Gå til nyhetsarkivHold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!
Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.