Danske folkehelsemyndigheter har vært på studiebesøk i Norge for å hente inspirasjon til sin nye sunnhetslov. I den forbindelse henvendte de seg til Norsk Eiendom for å lære om hvordan vår bransje jobber med folkehelse. Det ble en fin mulighet til å få lagt frem vårt arbeid innen sosial bærekraft.
I 2024 ble det besluttet å innføre en folkesunnhetslov i Danmark, med mål om å jobbe med strukturell forebygging gjennom kommunale tiltak og rammer. Loven skal utarbeides med inspirasjon og erfaringer fra den norske folkehelseloven, og de positive effektene man har sett her.
Utbyggere og eiendomsutviklere har et samfunnsansvar
Stadig flere bor i byer, men få kjenner naboen. Ensomhet og utenforskap har negativ innvirkning på mental helse, og er en våre store helseutfordringer som moderne samfunn. Vi har et mer stillesittende arbeidsliv og by-tetthet kan føre til både luft- og støyutfordringer. Vår direktør gav delegasjonen en innføring i hvordan den norske folkehelseloven legger føringer på hvordan eiendomsbransjen og kommunene skal planlegge og bygge for å tilrettelegge for god folkehelse. Flere elementer fra folkehelseloven er også direkte implementert og tydeliggjort i regelverk vi i det daglige forholder oss til, som plan- og bygningsloven, teknisk forskrift, arbeidsmiljøloven og forskrift om miljørettet helsevern for å nevne noen.
– Å bygge for folkehelse og sosial bærekraft er mer enn en juridisk forpliktelse – det er en samfunnsoppgave alle må ta del i. Med helhetlig tenkning og gode løsninger kan bransjen vår bli en drivkraft for en sunnere og mer inkluderende fremtid, var hovedbudskapet til direktør Tone Tellevik Dahl.
Eiendomsbransjen har en unik mulighet til å designe miljøer, inne som ute, som fremmer sosial interaksjon og fellesskap, og med det hviler et stort samfunnsansvar på oss når vi utvikler, bygger og drifter prosjekter.
– Sosial bærekraft og folkehelse er grunnleggende for hvordan vi planlegger, utvikler og bygger boliger, næringsbygg og offentlige rom. I vår bransje handler det om mer enn estetikk og funksjonalitet – men om hvordan bygg og omgivelser påvirker oss fysisk, psykisk og sosialt over tid, sa Tone Tellevik Dahl.
Den danske delegasjonen var også opptatt av boligbygging og boligutleie. Vår spesialrådgiver Miriam Våraker Høstmælingen ga under sitt foredrag innsikt i vårt arbeid med bokvalitetsverktøy, beboermedvirkning og vårt samarbeid med kommuner og Husbanken om bosetting av vanskeligstilte.
Etter gode spørsmål og diskusjoner oppsummerte vi med at gjennom riktig planlegging og gjennomføring av prosjekter, kan bransjen vår bidra til bedre folkehelse gjennom:
- Trygge og ansvarlige byggeplasser
- Inkluderende og tilgjengelige nabolag for alle
- Tilrettelegge for grønn mobilitet
- Grønne byrom og møteplasser som fremmer aktivitet og forebygger ensomhet
- Energieffektive bygg med godt inneklima og lav miljøpåvirkning
- Gode medvirkningsprosesser – både i planfase og drift av både bolig- og næringsbygg
- Samarbeid med kommuner, helsemyndigheter, forskere og innbyggere