CSRD-direktivet trer i kraft i høst. Hvilke poster må vi innom for å komme i mål? Hvilke prioriteringer er viktige og hvordan skal vi sette sammen laget som skal drive arbeidet fremover i organisasjonen?
Under seminaret Bærekraftsrapportering – det store orienteringsløpet, samlet Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse aktører fra verdikjeden for å dele erfaringer og tips om arbeidet med bærekraft og bærekraftsrapportering. Finansinstitusjonene var også representert under arrangementet, og det samme var revisor.
Fokuser på skal-krav
Under seminaret fikk vi høre fra aktører innen eiendom, entreprenør, produsent, bank og revisor. Selv om man har ulike virksomheter og forskjellig utgangspunkt, har aktørene relativt lik tilnærming til flere punkter.
Bærekraftsrapportering er ikke lenger et aleneansvar for bærekraftsansvarlig i bedriften Bærekraftsarbeidet og CSRD krever eierskap og involvering fra toppledelse, fagavdelinger og enkeltpersoner. Som i idretten, gjelder det å sette sammen et godt lag bestående av de rette personene. Et annet spørsmål som melder seg, er hvor man skal legge ambisjonsnivået: Oppfylle minimumskrav eller søke beste praksis? Her pekte flere på at det ikke er rapporteringen i seg selv som er målet, men omstillingen. Da kan det være greit å tenke at man kanskje ikke klarer å oppfylle alle kravene første gang.
– Det er mange dokumentasjonskrav, det er knapt med tid og få som forstår kompleksiteten. I Entra har vi sagt at det er omstillingen og kompetansehevingen som er det viktige, og ikke selve rapporteringen. For vår del er det viktig å fokusere på skal-kravene og tette de gapene vi har avdekket, sa konsernregnskapssjef Knut Sørngård i Entra under seminaret.
De som omfavner CSRD vil tjene på det
Selv om arbeidet med bærekraftsrapportering fremstår som komplisert og tidkrevende, vil det gi både kunnskap og gevinster for de som tar arbeidet på alvor, noe DNB bekreftet fra scenen under seminaret.
– Vi har høye krav til eget bærekraftsarbeid, og alle som jobber med kreditt hos oss har fokus på dette. Det vil bli stadig viktigere å dokumentere prosjekter, som igjen vil gi grunnlag for grønn finansiering, sa Magnus Meland Røed i seksjon for eiendom og entreprenør i DNB.
Fra revisor sin side, var det viktig å understreke viktigheten av datafangst og internkontroll; å sørge for å ha systemer og rutiner som gjør det enklere for revisor å gi en "ren uttalelse".
Cecilie Nødtvedt fra Heidelberg Materials, er ikke i tvil om hva de skal gjøre.
– Vi har ikke noe valg, og vi må følge med hvis vi skal henge med i konkurransen. Våre prestasjoner på bærekraft vil definitivt ha noe å si for hvor attraktive vi er som arbeidsgiver, for vårt omdømme og for vår tilgang til kapital. Det er bare å omfavne dette med en gang, sa Nødtvedt.
Ut ifra hva bransjen la vekt på under seminaret, er det noen punkter det viktig å ta med seg på veien videre:
- Bærekraftsrapportering er noe alle må forholde seg til, uansett hvor man er i verdikjeden
- Rapporteringen ikke er et mål i seg selv, men et viktig verktøy for virksomhetsutvikling.
- Det krever kompetanse og bred involvering i virksomheten, fra toppledelse til fagavdelinger- og personer
- Gjør en fornuftig avgrensning av vesentlighetsanalysen, og fokuser på hva som er vesentlig for din virksomhet. Sett et riktig og realistisk ambisjonsnivå.
- At man i første omgang bør prioritere skal-krav foran bør-krav
- Man bør lære av andre som har kommet lenger enn seg
- Det er ikke sikkert at man kommer først til mål ved å løpe fortest
Vår fagsjef Vidar Aasbrenn Fiskum, som ledet seminaret, oppfordret de som fulgte seminaret om å bruke strakstiltakene som er utarbeidet av Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse.
Gikk du glipp av dette seminaret?
Du kan se seminaret i opptak her. Du må logge inn som medlem for å se opptaket.