Nye signalfrekvenser (5G) slipper ikke inn i moderne bygg, og det må etableres anlegg for å sikre tilfredsstillende nettdekning innendørs. Vi støtter Nasjonal Kommunikasjonsmyndighets initiativ for å sikre god mobildekning i bygg, men har også konkrete forslag til forbedringer.
Norsk Eiendom og Proptech Norway har levert en felles høringsuttalelse til Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sitt utkast til veileder for etablering av innendørsdekning. Foreningene støtter initiativet for å legge til rette for fremtidsrettet digital infrastruktur for sikring av god mobildekning i bygg, men påpeker flere forbedringspunkter som må på plass før veilederen kan fungere etter hensikten.
Et økende problem
Mangelfull mobildekning innendørs er et stadig større problem, både for leietakere, byggeiere, eiendomsutviklere og samfunnet som helhet. Moderne bygningsmaterialer slipper ikke gjennom frekvensområdene som 5G benytter, noe som gir dårlig innendørs mobildekning. Det rammer arbeidsflyt, sikkerhet og beredskap – og bidrar til misnøye hos brukerne av bygget. Norsk Eiendom jobber for å ivareta byggeiernes og eiendomsutviklernes interesser, både overfor myndighetene og teleoperatørene.
I høringsuttalelsen påpeker vi at det er flere punkter som må forbedres før veilederen kan fungere etter hensikten. Norsk Eiendom og Proptech Norway har særlig pekt på følgende temaer:
- Veilederen bør være tydeligere og mer balansert mellom operatørenes behov og byggeiernes rolle. Dette er nødvendig for å unngå monopol-lignende tilstander og sikre sunn konkurranse i markedet.
- Veilederen bør fremheve viktigheten av en leverandøruavhengig tilnærming. Dette ved blant annet ved å sikre at infrastruktur som byggeier investerer i, skal være åpen for alle teleoperatørene, og dermed sikre at sluttbruker fritt kan velge sin operatør.
- Veilederen bør omtale løsninger som muliggjør samordning av dekning på tvers av bygg – særlig i større eiendomsporteføljer.
- Veilederen bør gi anvisning på bruk av åpne og standardiserte grensesnitt. Dette gir byggeier frihet til å velge leverandør, hindrer innlåsing av enkelte aktører, og legger til rette for bedre konkurranseforhold.
- Veilederen bør legge til rette for fleksible modeller for overvåking og drift, slik at dette kan tilpasses ulike eierskapsstrukturer.
- Veilederen bør tydeliggjøre hvordan ansvar og eierskap til innendørsanlegg kan fordeles mellom aktørene. Vi kan ikke basere oss på en løsning der teleoperatørene overlater en uforholdsmessig stor del av kostnadene på byggeier.
- Veilederen bør gi anvisning på bærekraftige løsninger: Innendørsanlegg bør være energieffektive, enkle å oppgradere og tilrettelagt for gjenbruk. Samtidig bør man unngå løsninger som krever store mengder duplisert infrastruktur.
– Vi trenger en veileder som er enkel og anvendbar for både offentlige og private byggherrer, eiendomsforvaltere og entreprenører. Det må være tydelig hvem som har ansvar for hva, og hvordan kravene kan innfris i praksis, sier Sven Magnus Rivertz, juridisk fagsjef i Norsk Eiendom.

Et felles løft for digital infrastruktur
Innendørsdekning er mer enn et komfortspørsmål. Foreningene understreker at det er et avgjørende element i nasjonal digital infrastruktur og bør behandles deretter.
– Dagens og fremtidens bygg må være tilrettelagt for sikker og stabil kommunikasjon. Det handler om samfunnsberedskap, tilgjengelighet og teknologisk fremtidssikring. Skal vi lykkes, må både eiendomsbransjen, telekombransjen og myndighetene ta et felles ansvar, avslutter Rivertz.
Høringsuttalelsen bygger på innsikt fra eiendomsaktører, teknologileverandører og fagmiljøer med lang erfaring innen digital infrastruktur og byggutvikling.