Gjennom stiftelsen Move Ukraine har norske eiendomsselskaper bidratt til å rehabilitere bygg for internt fordrevne flyktninger i Ukraina. Nå ønsker stiftelsen å sikre finansiering til rehabiliteringssentre for skadde soldater i landet.
Vinteren 2023 kom det en henvendelse til Norsk Eiendom fra James Stove Lorentzen, som er tidligere studiekamerat av lederen for Move Ukraine. Dette ble startskuddet for etableringen av den første givergruppen av norske eiendomsselskaper, som har bidratt til to prosjekter for stiftelsen og fordrevne flyktninger.
Det ene bygget var ferdig våren 2023, og det andre ferdigstilles høsten 2024. Dermed har 69 internt fordrevne flyktninger fått et trygt sted å bo. Menneskene bak Move Ukraine, John Shmorhun og Patricia Shmorhun-Hawrylyshyn, er mye på farten for å skaffe finansiering til pågående og nye prosjekter. De har begge bakgrunn fra Ukraina.
– Det er veldig hyggelig at John og Patricia tar turen til Norge for å møte oss og fortelle om prosjektene de jobber med. Den forrige givergruppen vi etablerte har bidratt til at familier har fått husly, men behovet er så stort at de trenger mer finansiering for å få ferdigstilt flere prosjekter, og derfor prøver vi å etablere en ny givergruppe, sier adm.dir. Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom.
Norsk Eiendom står for kontakten mellom Move Ukraine og de som ønsker å bidra med finansiering, og det er ikke slik at giverne må være fra eiendomsbransjen.
Tre prosjekter med høy prioritet
Nå jobber Move Ukraine for å få til fem prosjekter, men det er særlig tre prosjekter som har høy prioritet:
- Kharkiv shelter home: ønsket finansiering: 48.000 euro (Ca. NOK 570 000)
- Ternopil modular rehab: Ønsket finansiering: 56 700 euro (Ca. NOK 670 000)
- Dykanka modular rehab: Ønsket finansiering 75 000 euro (Ca. NOK 886 000)
- Les mer om prosjektene her
– Mange ukrainere vil ikke kunne reise hjem etter at Russland har bombet og fullstendig ødelagt hjembyene deres. I tillegg kommer krigsveteraner tilbake fra fronten, og etter hvert vil vi også ha behov for hjem til flyktninger som returnerer til Ukraina, sier Shmorhun, som mener behovet er enormt.
I tillegg til boliger for de fordrevne ukrainerne, bygger Move Ukraine også lokale rehabiliteringssentre. De forteller at de bygger fire av dem i år og planen er å bygge totalt syv i perioden 2024 til 2025. På hvert senter er det plass til 30-40 pasienter.
Ekteparet har bodd i Kyiv mesteparten av de 30 siste årene, men flyttet til Vest-Ukraina i 2022. Til sammen har stiftelsen rehabilitert eller bygget nytt i 21 prosjekter og bosatt 800 ukrainere.
– Stiftelsen har mye finansiering på plass, men mangler noe for å komme i mål med de prioriterte prosjektene. Vi har allerede en giver som har meldt seg, men håper på noen flere, sier Tone Tellevik Dahl.