"MoveUkraine" er en stiftelse som konverterer offentlige bygninger til boliger for internt fordrevne flyktninger i Ukraina. Men for å gjøre det trenger de finansiering. Hva med et spleiselag for norske eiendomsaktører?
Sterke historier møtte eiendomsaktørene som møtte opp på Norsk Eiendoms Ukraina-møte 28. februar. Grunnlegger av "MoveUkraine", John Shmorhun, fortalte på linje direkte fra Ukraina hvordan stiftelsen jobber for å konvertere ubrukte offentlige bygninger til boliger for internt fordrevne flyktninger i det krigsherjede landet. Men for å gjøre det trenger de finansiering. Kanskje også fra norske eiendomsaktører – hva med et "Norway House" i form av et spleiselag?
James Stove Lorentzen var initiativtager til møtet, hvor Norsk Eiendom inviterte toppledere fra våre største medlemsbedrifter. Stove Lorentzen har et personlig engasjement i saken, fordi han på 1980-tallet var studiekamerat med Shmorhun på International Management Institute i Lausanne. Shmorhun har selv studert, jobbet og bodd mange år i utlandet, men har nå sammen med familien valgt å bli i Ukraina og hjelpe mennesker på flukt med å skape seg nye hjem i de vestlige provinsene hvor det for tiden er sikkert å oppholde seg.
Tomme bygg blir boliger
– Jeg synes det er veldig sterkt at min gamle venn John, som kunne ha pensjonert seg og levd gode dager i et vestlig land, bruker livet sitt på organisering og fundraising for boliger til landsmenn som har måttet rømme hjemmene sine. Siden "MoveUkraine" handler om bygg håper jeg at store, norske eiendomsaktører vil bidra, sier Stove Lorentzen.
Shmorhun og hans partnere i "MoveUkraine" inngår avtaler med ukrainske kommuner om å istandsette offentlige bygg som står tomme, for eksempel skoler og sykehus. Disse pusses opp til boliger av god standard, fortrinnsvis i områder hvor det finnes god offentlig kommunikasjon og jobber til familier som har måttet reise fra en trygg tilværelse etter at krigen brøt ut. "Move Ukraine" står for den grunnleggende oppussingen og bidrar med inntil 50 % av kostnadene i hvert prosjekt – så står internasjonale donorer som USAID og Den Norske Flyktningehjelpen for det øvrige. Ocha, FNs kontor for koordinering av humanitær innsats, er også en viktig samarbeidspartner.
Mye for pengene
– Da vi fikk henvendelsen fra Stove Lorentzen var det naturlig for oss å hjelpe til med å samle mulige bidragsytere. Alle hadde ikke mulighet til å være med i dag, men vi gjentar gjerne dette og kan godt gjøre det digitalt hvis flere da har anledning til å være med. Men det kom svært positive signaler fra medlemsbedriftene som var til stede i møtet. En av dem var idéen om å samle norske bidrag i ett prosjekt til et slags "Norway House". – Og man får mye for pengene med lave byggekostnader og raske avklaringer i Ukraina, påpeker Norsk Eiendoms administrerende direktør Tone Tellevik Dahl.
Bare i første kvartal vil det ferdigstilles nærmere 400 boliger gjennom "MoveUkraine"s arbeid. Norsk Eiendom har oversikt over aktuelle prosjekter og kan formidle kontaktinformasjon til organisasjonen, vi kan også koordinere eventuell videre møtevirksomhet i Norge. Lyst til å bidra?