Norsk Eiendom intensiverer innsatsen mot økonomisk kriminalitet i eiendomsmarkedet, med særlig fokus på transparens og digitalisering av eiendomstransaksjoner.
– Vi tar vårt samfunnsansvar på alvor, sier administrerende direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom. Organisasjonen har lenge arbeidet for å forenkle og øke åpenheten i handel med næringseiendom, spesielt eiendomsaksjer. Denne innsatsen blir nå trappet opp i 2025.
Eiendomssektoren som risikosone
Financial Action Task Force (FATF), sammen med Verdensbanken og Økokrim, har identifisert eiendomsbransjen som en høyrisikosektor for hvitvasking. Hovedårsaken er anonymiteten som preger mange transaksjoner og bruk av komplekse selskapsstrukturer.
– Hvert år bytter nær 100 milliarder kroner hender gjennom eiendomshandler i Norge, uten at myndighetene har sanntidsoversikt over eierskapet, forklarer Tellevik Dahl.
Regjeringen har i 2024 bevilget 2,8 milliarder kroner til kampen mot økonomisk kriminalitet, inkludert hvitvasking. Dette gir et viktig momentum for å adressere utfordringene knyttet til transaksjoner av eiendomsaksjer.
Mangler digital oversikt
– I dag har vi kun oversikt over eierskap per 31. desember hvert år, og store deler av handelen er ikke digitalisert. Due diligence-prosessene i eiendomshandel tar unødvendig lang tid, blant annet fordi data fra offentlige registre ikke er samkjørte eller tilgjengelige i brukervennlige formater, sier Tellevik Dahl.
Stortinget vedtok allerede i 2014 etableringen av en digital aksjeeierbok, men dette er fortsatt det eldste ikke-realiserte anmodningsvedtaket.
– En digital aksjeeierbok vil være til stor nytte for både myndigheter og bransjen. Samtidig må staten sørge for et regelverk som muliggjør deling av offentlige data mellom registre, slik at informasjonen kan gjøres tilgjengelig for potensielle kjøpere med eierens samtykke, påpeker hun.
Pilotprosjekt for digitalisering
Norsk Eiendom har siden 2020 samarbeidet med Brønnøysundregistrene for å utvikle en løsning der nødvendig informasjon fra offentlige registre kan hentes ut effektivt i en due diligence-prosess.
– Mens Brønnøysundregistrene har samordnet betydelige mengder data, stopper videre framgang fordi Skatteetaten ikke kan dele sine data via Brønnøysund uten endringer i gjeldende mandat, sier Tellevik Dahl.
I håp om å få fortgang i hjemmelsutformingen har Norsk Eiendom fått utarbeidet en juridisk betenkning som viser hvordan nødvendige lovendringer kan gjennomføres innenfor norsk og europeisk lovgivning. Denne er overlevert Næringsdepartementet.
Veien videre: Økt åpenhet og politisk engasjement
Til tross for at det er lite fremdrift i arbeidet med hjemler skjer det positive ting. Denne uken varslet departementet økte åpenhetskrav knyttet til forvalterregistrerte aksjer. Selskaper med slike eiere skal nå offentliggjøre en samlet oversikt over eiere av forvalterregistrerte aksjer i forbindelse med ordinær generalforsamling. Videre har Næringsdepartementet og Brønnøysundregistrene invitert oss til å pilotere digitale virksomhetslommebøker – et initiativ som kan forbedre transparensen i eiendomstransaksjoner.
– Vi mener norske myndigheter bør ha større fokus på hvordan vi kan øke åpenheten i eiendomshandelen og redusere risikoen for økonomisk kriminalitet. Derfor sa vi umiddelbart ja til dette prosjektet, sier Tellevik Dahl.
For å sikre at samtalen rundt virkemidler for å redusere økonomisk kriminalitet gjennom eiendom har vi sendt inn et programpunkt til hovedprogramkomiteen for Arendalsuka 2024. Programmet gjøres i samarbeid med Brønnøysundregisteret. Tema vil bli belyst uansett utfall, enten gjennom det offisielle programmet eller på en av Bygg Arena Arendal sine egne scener.