Norsk Eiendom markerte seg på Arendalsuka

28
.
August
2024
Norsk Eiendom markerte seg på Arendalsuka

I fjor vedtok Stortinget et mål om 8 TWh solkraft innen 2030. Er vi på rett vei? Tone Tellevik Dahl, adm. direktør i Norsk Eiendom t.v. i samtale med Une Bastholm, Stortingets energi- og miljøkomité (MDG), Elisabeth Sæther, statssekretær, Energidepartementet (Ap) og Lars Haltbrekken, Stortingets energi- og miljøkomité (SV).

28
.
August
2024

Norsk Eiendom markerte seg på Arendalsuka

Vi var både synlige og tydelige under Arendalsuka. Norsk Eiendom tok del i 11 arrangementer, de fleste en del av partnerskapet Bygg Arena Arendal. Vår viktigste programpost fikk plass på hovedprogrammet på kulturhuset – skattedebatten "Vi må snakke om Sveits".

Som i fjor, var Norsk Eiendom en del av bransjefellesskapet Bygg Arena Arendal, med en rekke arrangementer på Baker Jørgensen. I tillegg var flere av våre ansatte og styremedlemmer delaktige i andre arrangementer fra scenen.

Skatt og blodfattige kommuner

Det siste året har vi satt søkelys på viktigheten av privat eierskap og hvilke konsekvenser dagens skattepolitikk har for norsk privat eierskap, eierskap av eiendom og Kommune-Norge som sådan. På hovedprogrammet tok vi debatten på makro-nivå med arrangementet "Vi må snakke om Sveits", og dagen etter arrangerte vi en debatt om hvorvidt dagens finanspolitikk fører til et blodfattig Distrikts-Norge, med fokus på det private eierskapets funksjon i lokalsamfunn, utover å bidra til lokale arbeidsplasser.

Ingse Galtung Døsvig er adm. direktør i Bara Eiendom og sitter i Norsk Eiendoms styre. – Det staten nå gjør er å ta livet av kundene sine og det er en dårlig idé, sa hun i samtale med ordstyrer Frithjof Jacobsen, DN.

– I år klarte vi å sette dagsorden på Arendalsuka ved å bruke vår bransje som eksempel på hvor galt det kan gå når man eksperimenterer med skattepolitikken. Endringer i skattepolitikken de siste årene har ført til at privateide selskaper tappes for kapital, mange eiere har valgt å flytte eller selge ut, og eiendomsbransjen rammes hardt. Dette får også konsekvenser for kommunene, det forhindrer oppstart av gründerbedrifter og fører til at frivilligheten mister en del av sin lokale støtte og tilknytning til bedriftene. Jeg håper vi har klart å åpne øynene til en del politikere, sier Norsk Eiendoms direktør Tone Tellevik Dahl.

Tone Tellevik Dahl presenterte tall og fakta om utflytting til Sveits - "Hvor mye og mange dreier det seg om?"

En grønnere eiendomsbransje

Årets lansering gjorde vi sammen med Grønn Byggallianse: 10 strakstiltak for nasjonale og 10 for lokale politikere. Bransjen har siden 2016 hatt sine egne tiltak som selskaper kan forplikte seg til, men uten drahjelp fra myndighetene klarer verken bransjen eller Norge å nå de felles klimamål som er satt. For at bransjen skal kunne ta ut hele sitt potensiale for klimakutt, trenger vi at lokale og sentrale myndigheter gjør endringer i regelverk slik at det blir både enkelt og lønnsomt å velge de grønne løsningene.

Tone Tellevik Dahl lanserte 10 strakstiltak for politikere. Sammen med henne på scenen var f.v. Ingrid Liland, nestleder i MDG, Gaute Skjervø, nestleder i AUF(Ap) og Ingrid Nergaard Fjeldstad, stortingskandidat (V).

Norsk Eiendom deltok også i debatter om solkraft og bygg som energiprodusenter. Dagens regelverk gjør det verken lønnsomt eller mulig å realisere 8Twh fra sol eller å energieffektivisere opp mot vårt potensiale. Politikerne fikk tydelige råd fra oss som byggeiere og våre leverandørledd om at regelverket må tilrettelegge for lokalproduksjon og deling av overskudd. Å bruke dagens bygg til å sikre kraftbalansen og økt produksjon av kraft, er betydelig mindre konfliktfylt enn en del andre kraftutbygginger.

F.v.: Svein Nassvik, sjefrådgiver i Skanska Teknikk, Mette Kristine Kanestrøm, seksjonsleder Sol og smartgrid i Multiconsult, Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsmedlem (H) og  Siri Gåsemyr Staalesen, stortingsmedlem (Ap) i debatt ledet av fagsjef Vidar Fiskum i Norsk Eiendom.

Den vanskelige bolig- og utleiepolitikken

Det var ikke bare skatt og klima som preget våre bidrag denne uka. Man trenger ikke å ha fulgt så veldig nøye med for å ha fått med seg at er krise i boligmarkedet, eller at utleieleiligheter selges fordi det ikke er lønnsomt å drive utleie. Dette var derfor tema under arrangementet "Dyrtid i boligmarkedet – skriver regjeringen ut feil medisin for å fikse bolig- og utleiemarkedet?".

Dyrtid i boligmarkedet: Skriver regjeringen ut feil medisin for å fikse bolig- og utleiemarkedet? Carl Gjeving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Vera Houck, direktør Bolig- og Prosjektutvikling i USBL, Sverre Molvig, CEO i Selvaag Bolig, Siri Gåsemyr Staalesen i kommunal- og forvaltningskomiteen (Ap), Mahmoud Farahmand i finanskomitéen (H), og Joachim Espe, forbundssekretær i Fellesforbundet i debatt ledet av Stig Bech, partner i Haavind og Norsk Eiendoms styreleder.

– Det bygges for få boliger, og utlånsforskriften gjør at mange ikke får lån til å kjøpe bolig. Den mye omtalte skattepolitikken gjør på sin side at ikke lenger er lønnsomt å drive med utleie. Forslaget om at kommunene skal kunne bestemme både boform og organiseringsmodell i sine arealplaner, mener vi heller ikke er rett medisin. Det er helt andre grep som må tas, skal vi klare å komme ut av dette, sier vår spesialrådgiver på bolig, Miriam Våraker Høstmælingen og viser blant annet til våre 10 tiltak for å løse boligkrisen.

Stig Bech og Miriam Våraker Høstmælingen.

Mer byråkrati, flere byggtekniske krav og økt regulering, bidrar heller ikke til positiv utvikling – noe vi satte søkelyset på under arrangementet Norske Byggeklosser 2.0 der fagsjef Vidar Aasbrenn Fiskum bidro.

Aner en viss politisk bevegelse

Vår styreleder Stig Bech og direktør Tone Tellevik Dahl delte også noen refleksjoner over uken med Estate. De sitter igjen med et inntrykk av at et samlet næringsliv, det offentlige og de frivillige ønsker seg tilbake til konsensuslinjen i norsk politikk, da forutsigbarheten og langsiktigheten var større.

–  De seneste årene, med Vedum i Finansdepartementet, har vi sett et skattepolitisk og økonomisk eksperiment som savner sidestykke i norsk politisk praksis. Over natten, og uten særlig forvarsel, ble vesentlige forutsetninger i skattepolitikken endret, sa Tone Tellevik Dahl.

– Det er bevegelse bort fra senterparti-preget symbolpolitikk med ensidig distriktsvinkling. Nå gir politikerne fra AP et forsiktig og tidlig inntrykk av at man er i ferd med å hente seg tilbake til den opprinnelige konsensuslinjen og klassisk styringspartipolitikk, sa Stig Bech. Ingenting vil glede oss mer dersom det er tilfelle.

Les hele artikkelen her.

Opptak og video:

  • Alle innlegg og opptak fra Bygg Arena Arendal finner du her.
  • Se video fra debatten "Vi må snakke om Sveits".

I media:

No items found.
Se flere bilder

Les sakene i nyhetsbrevet

Gå til nyhetsarkiv

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her