Høring: Sier nei til nye kravmuligheter gjennom plan og bygningsloven
Høring: Sier nei til nye kravmuligheter gjennom plan og bygningsloven
Regjeringens forslag om at kommunene i arealplan kan gi bestemmelser om at en andel av boligene skal være utleieboliger eller boligkjøpsmodeller, er dårlig utredet, konkurransevridende og vil føre til lavere boligbygging.
Regjeringen har sent ut forslag til endring i plan- og bygningsloven som innebærer at kommunene i arealplaner kan gi bestemmelser om bruk av borettslag som organisasjonsform, krav om at en andel av boligene skal være utleieboliger, herunder utleieboliger spesifisert som kommunalt disponerte eller eide boliger, eller boligkjøpsmodeller, samt et nytt arealformål for studentboliger.
– Forslaget om borettslag og studentboliger kan ha noe for seg hvis det brukes riktig, men de andre forslagene bør skrotes, sier direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl.
Færre boliger og økte leiepriser kan bli resultatet
Regjeringens overordnede mål er at flere skal få et godt sted å bo, og det er en god intensjon at kommuner skal verktøy til å sikre en god boligmiks og å utjevne forskjeller. Norsk Eiendom mener likevel dette best oppnås gjennom dialog fremfor krav.
Krav til utbygger om utleieboliger og boligkjøpsmodeller vil ikke føre til flere boliger. I verste fall fører det til færre boliger. Regjeringen understreker at krav om boligkjøpsmodeller og utleieboliger er en kan-bestemmelse. Bruken av tiltaket vil likevel være et pålegg for utbygger som kan slå svært uheldig ut.
Høringsnotatet påpeker at ulempene for utbygger vil være økt risiko, økte kostnader, reduserte inntektsmuligheter samt gi konkurransemessige implikasjoner. Det understrekes også at pålegg kan hindre boligbygging både ved at igangsettingen tar lengre tid eller at prosjektet faktisk ikke blir realisert.
– Dette er ulemper som bør tas på alvor, sier Tellevik Dahl.
Norsk Eiendom mener at det å låse en andel av boligene til utleieboliger vil føre til forsinkelser i byggeprosesser og økte leiepriser. Forsinkelser vil oppstå fordi det er krevende å finne eiendomsaktører som vil investere i nybygde utleieboliger, gitt at boligutleie er en næring med dårlige rammebetingelser og ugunstig skattepolitikk. Økte leiepriser kan bli en konsekvens fordi prosjekter risikerer å måtte skrinlegges dersom de ikke finner aktører som vil påta seg utleiedelen.
– Her har vi dessverre et eksempel på at vi alle er enig om målet, men de foreslåtte tiltakene fjerner ikke årsaken til problemene som skal løses. Pålegg om boligkjøpsmodeller og/eller utleieboliger vil i verste fall vanskeliggjøre boligdrømmen, og forverre situasjonen for leietakerne, sier Tellevik Dahl.
Foreslår alternative tiltak
I stedet for å pålegge utbyggere boligkjøpsmodeller eller utleieboliger, foreslår Norsk Eiendom flere tiltak som i større grad vil bidra til at flere får kjøpe egen bolig og hvor utleiesektoren kan få flere profesjonelle aktører inn:
- Revider boligutlånsforskriften.
- Likestill avskrivningsrett for profesjonelle utleiere av bolig- og næringsbygg.
- Gjeninnfør husbanklån til private for bygging av studentboliger.
Hele høringssvaret, med alle detaljer og argumenter finner du her:
Lenker
Kontakt
Tone Tellevik Dahl
Administrerende direktør
Næringspolitikk, myndighetskontakt, media
ttd@noeiendom.no
Tlf. 975 09 225
Flere saker
Gå til nyhetsarkivFlere saker
Gå til nyhetsarkivHold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!
Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.