EU-kommisjonen skal forenkle bærekraftsrapportering. Det er musikk i våre ører. Men det kan virke som de ikke helt treffer tonen.
26. mars 2025

Omnibus I heter forenklingspakken hvor hovedforslaget vil gi fritak fra å rapportere om bærekraft for rundt 80 prosent av eiendomsselskapene. Hva vil det bety for den grønne omstillingen?
Krabbefart?
Nye og stadig mer omfattende rapporteringskrav stjeler tid fra kjerneoppgavene våre. Når kravene blir for mange, går produktiviteten ned og kostnadene opp. Samtidig vet vi at enkelte rapporter har stor verdi, hvis de faktisk brukes aktivt for å nå viktige mål. Innføring av EUs taksonomi og nye dobbelt vesentlighetsrapportering har nok stresset mange små og store eiendomsselskaper de senere årene. Sammen med Grønn Byggallianse jobber vi nå med å utvikle en mal for CSRD-rapportering, og flere aktører jobber med taksonomiverifiseringsordninger.
Det kreves betydelig kompetanse for å møte alle rapporteringskravene EU har innført. Det har EU endelig forstått. Kommisjonen foreslår derfor at kun selskaper med mer enn 1000 ansatte og en omsetning over 50 millioner euro skal pålegges rapportering. I tillegg foreslås et vesentlighetsprinsipp som åpner for å utelate rapportering på aktiviteter som utgjør mindre enn 10 prosent av omsetning, investeringer eller driftskostnader – samt flere andre forenklinger.
I Norge betyr dette at antall rapporteringspliktige selskaper reduseres fra om lag 1200 til cirka 200. Innen eiendom kan det bli så lite som en håndfull selskaper igjen. Vi tror det vil bidra til å svekke tempoet i det grønne skiftet.
Finansdepartementet har bedt om innspill til hvordan Norge bør forholde seg til forslaget. I vårt innspill sier vi at terskelverdiene for rapporteringsplikt er satt for høyt, og at mange viktige bærekraftstiltak – som energieffektivisering og rehabilitering – risikerer å falle utenfor rapporteringsplikten, selv om de er avgjørende for omstillingen.
Vår anbefaling er at bygg- og eiendomssektoren fortsatt rapporterer samlet. Flere av de foreslåtte forenklingene fremstår også som lite presise og kan svekke effekten av rapporteringen. Forenkling er viktig – men må ikke komme på bekostning av fremdrift i det grønne skiftet.
Endelig avklaring fra EU er ventet før sommeren.
Hva skal ut?
Også regjeringen ønsker å forenkle byggeregelverket. Kommunal- og distriktsminister Stenseng har lovet konkrete tiltak så raskt som mulig. Skal regjeringen nå målet om 130 000 nye boliger innen 2030, må dette skje raskt. Noen grep vil gjøre politisk vondt, men er nødvendige for at det fortsatt skal være mulig å bygge boliger folk har råd til.
Spørsmålet er om regjeringen har mot nok til å rydde opp. Det trengs en real luking i regelverksbedet om vi skal få kostnadene ned. Vi har tett dialog med regjeringen om hva som bør gjøres og har foreløpig oppsummert våre innspill i 7 råd.
Generalforsamling, nye verktøy og nye konferanser
Torsdag 24. april avholdes årets generalforsamling med faglig program i forkant. Innkallingen kommer om kort tid. Vi gleder oss til å dele resultatene fra 2024, og se fremover sammen med dere.
Som bransjeforening driver vi ikke bare med næringspolitikk. Bransjeutvikling er en viktig del av vårt arbeid. I 2025 skjer det mye:
- Boligmerket, et kvalitetsmerke for utleieboliger og -aktører, er planlagt lansert i løpet av året.
- Bokvalitetsrosen, et dialogverktøy for utviklere og kommuner, nærmer seg ferdigstillelse.
- Våre standardkontrakter er under revisjon og ventes klare før sommeren.
- En ny veileder om merverdiavgift i næringsutleie er under utvikling.
Vi tilbyr også en rekke kurs og webinarer gjennom året. Følg med på nettsidene og nyhetsbrevene våre for mer informasjon.
Vi lanserer også to nye konferanser i år, i samarbeid med sterke partnere:
- Boligpolitisk konferanse, 12. juni, i samarbeid med Spekter og NBBL. Vi setter boligbygging og planprosesser på agendaen for valgkampen og vil få besøk av både statsråd Kjersti Stenseng (AP), partilederne Erna Solberg (H), Kirsti Bergstø (SV) og Frps nestleder Hans Andreas Limi.
- By- og stedsutviklingskonferanse, i slutten av november i samarbeid med Arkitektbedriftene og Norsk Kommunalteknisk Forening. Vi skal diskuterer gode eksempler fra hele landet, og hvilke strategier kommuner og eiendomsutviklere bør benytte for å formgi og og steder til glede for befolkning, leietakere og kunder.
Det er fortsatt tøffe tak for bransjen, og verdens politikere gjør det ikke lettere å spå om de økonomiske utsiktene. Nå som påsken nærmer seg håper jeg likevel at dere får nytt godt av den stille uken. Etter påske er det igjen nok å ta tak i, både for bransjen og for oss i Norsk Eiendom.
Tone Tellevik Dahl