Elektrifisering og grønn næringsutvikling i Norge vil kreve store mengder kraft i årene som kommer. Derfor har Stortinget vedtatt et mål for ny solenergi på 8 TWh innen 2030 og bedt regjeringen om en konkret handlingsplan innen revidert nasjonalbudsjett i 2024. Vi håper denne rapporten vil bli et faglig underlag for å nå dette målet.
Solkraft kan endre hvordan vi forholder oss til strømproduksjon, og gjøre det mulig for eiere av boliger og yrkesbygg, for kommuner, industri og landbruket å bli egne kraftprodusenter. Det finnes imidlertid en rekke barrierer som må adresseres dersom vi skal lykkes med utbyggingen av solkraft i Norge.
Det er regulatoriske barrierer, og i mange tilfeller gir solkraften for svak lønnsomhet. I tillegg trenger vi en bedret samhandling mellom strømnettet og uregulerbar produksjon for at vi skal sikre en kostnadseffektiv utbygging.
Vi ønsker med denne rapporten å etablere et samfunnsøkonomisk faglig grunnlag som kan bidra til å tilrettelegge for en utbygging av 8 TWh solkraft innen 2030.
Rapporten bygger på “Solkraft i bygningsmassen og samfunnet” (Multiconsult, 2023), som gir en analyse av hvordan solkraft kan integreres i kraftsystemet på en best mulig måte teknisk, økonomisk og regulatorisk. Der finnes også forslag til en teknisk og regulatorisk verktøykasse for å unngå unødvendige kostnader og belastninger på strømnettet, og som kreves om vi skal nå målet 8 TWh innen 2030.
Rapporten er utarbeidet av DNV og Menon på oppdrag av Fornybar Norge, Nelfo, Solenergiklyngen, NBBL og Norsk Eiendom.
Nye kontraktsmaler for solcelleanlegg i leieavtaler
Byggeierens største utfordring, å finne markedsgrunnlag for lokalprodusert energi, må bransjen fortsatt arbeide med.
Å utvide området hvor lokalprodusert energi kan deles konsesjonsfritt og uten nettleie, er en start. Norsk Eiendoms nye standardkontrakter for deling av overskuddsproduksjon er vel så viktig.
- Du finner standardkontraktene her.
- Her kan du se opptak fra lanseringen av de nye malene for solcelleanlegg.