Har regjeringen impulskontroll?

.
Har regjeringen impulskontroll?

.

Har regjeringen impulskontroll?

Statsbudsjettet er lagt frem uten at noen sektorer jubler, ei heller eiendomsbransjen. På makronivå går det bra med AS Norge, og de fleste økonomer uttaler at det er et traust budsjett. Samtidig er det et ekspansivt budsjett med en budsjettimpuls på 0,5, som er noe høyere enn de 0,3 som flere økonomimiljøer anbefaler. Spørsmålet er da om regjeringen har impulskontroll?

Av Tone Tellevik Dahl, 9. oktober 2024.

Det siste året har boligbyggingen bråbremset, antall utleieboliger er kraftig redusert, og kapitalen flytter ut av landet. Varsellampene blinker, men regjeringen ser ut til å ha skylapper på.  Da jeg pløyde meg gjennom statsbudsjettforslaget dukket en strofe fra en DumDum Boys-sang opp i hodet: Lever i en drøm (en vill en).  For regjeringens forslag bidrar verken til å få fart på boligbyggingen eller til å oppnå klimamålene med hjelp fra byggenæringen. De ser ut til å tro at videreføring av dagens politikk vil føre til store endringer på disse områdene. Det mener jeg er drømmetenkning.  

Stimulerer verken til økte investeringer eller økt boligbygging

I Hurdalsplattformen står det at «Privat eierskap er utgangspunktet for norsk næringsliv. Norske bedrifter skal ha gode, forutsigbare og stabile rammevilkår som legger til rette for private investeringer og videre vekst.»  Dette løftet har regjeringen brutt. Resultatet har blitt at norskeide selskaper har fått nær 60 % økning i skatteforpliktelsene over natten. For eiendomsselskapene har det ført til det mindre frie midler til å igangsette nye byggeprosjekter for bolig og næringsbygg. Miljøoppgraderinger i dagens bygg er utsatt, og investeringer i nye ideer eller gaver til frivillig sektor er lagt på is.  

Skattepolitikken ligger fast i neste års budsjettforslag. Med fortsatt høye skatteforpliktelser fremover blir det krevende for eiendomssektoren å fremskaffe nok egenkapital til å kunne igangsette prosjekter, og kapitalflukten ut av landet vil fortsette. Begge deler får negative konsekvenser for norsk økonomi. Selv om rentebanen til Norges Bank er mer følsom for endringer i verdensøkonomien og rentefastsettingen i USA, så bidrar ikke et ekspansivt budsjett, med fortsatt høy eierbeskatning til at rentekuttene komme nærmere. Det er bare å belage seg på fortsatt høye finanskostnader en god stund fremover.

Videre avslører regjeringen at de ikke helt skjønner hva som påvirke boliginvesteringer. I fjor bommet regjeringen med 10 prosentpoeng på boliginvesteringsanslagene ved å anslå -3.7%. Regjeringens anslag på + 12,1 % neste år mener Norsk Eiendom er ren utopi, all den tid de opprettholder en høy eierbeskatning og unnlater å implementere tiltak som kan redusere byggekostnadene. Boliginvesteringene vil øke fremover, men det er ingenting som tyder på at vi vil kunne nå regjeringens anslag det neste året.  

Energisatsningen gir lav effekt

Næringsbygg har det største innsparingspotensialet hva gjelder energiforbruk. Potensialet er, ifølge energikommisjonen, opp mot 20 TWh. Likevel velger regjeringen å kanalisere de store tilskuddsmidlene til husholdningene gjennom strømstøtten og enøktiltak. Det er derfor skuffende at regjeringen velger en så smal satsing på energieffektivisering. Med de kraftforsyningsutfordringene vi har om kort tid, burde de i det minste videreført ENØK-tilskuddene til yrkesbygg via ENOVA, som vi har i dag. Energimålene nås ikke uten en satsing på alle fronter. Inn mot Stortinget vil vi derfor opprettholde vårt ønske om en tidsbegrenset støtte på 3 år til energieffektiviseringstiltak i eksisterende yrkesbygg innenfor budsjettrammen til ENOVA.  

Bryter klimapartnerskapløftet ved første korsvei

For 2 uker siden signerte regjeringen klimapartnerskap med byggenæringen. Allerede ved første korsvei blir det klart at klimamålene ikke vil kunne nås innen 2030. Midler til et kunnskapssenter er bra, men det er avgifter og regler som vil stimulere til valg av grønne løsninger.  

Norsk Eiendom savner at man fjerner dokumentavgiften for bærende konstruksjoner, som i dag gjør det billigere å rive enn å bevare. Det er heller ikke lagt inn endringer i avskrivningsreglene for å stimulere til miljø­oppgra­deringer av bygg. Når det kommer til klimavennlige avgifter og regler for eiendomsbransjen, må vi igjen sette vår lit til Stortingsbehandlingen.

Norsk Eiendom lanserer nye medlemsfordeler

I forbindelse med vår utmelding av NHO, har vi fått fremforhandlet et medlemstilbud på både pensjon og forsikring. Tidligere har et slikt medlemstilbud kun vært tilgjengelig for våre NHO-medlemmer. Jeg er derfor svært glad for at vi nå kan tilby dette til alle våre medlemmer. Tilbudet er særlig konkurransedyktig for små og mellomstore selskaper, som er størrelsene som dominerer eiendomsbransjen. Pensjonstilbudet er faktisk bedre enn det NHO hittil har hatt i sin ordning for de fleste type selskaper. Dette skyldes blant annet at det er litt enklere å lage tilbud til en stor bransje som vår, enn å måtte hensynta hele spennet av næringer i NHO-felleskapet. Les mer om det nye medlemstilbudet her.

Vi ses på medlemsmøter i oktober

Innimellom høstens budsjetthøringer så arrangerer vi medlemsmøter både i Trondheim og Oslo i oktober. I Trondheim kommer byens nye byrådsleder på besøk og Kjeldsberg holder vertskap i deres BREEAM Outstanding bygg ALO. I Oslo er det Avantor som inviterer oss inn i deres nyskapende og mye omtalte Vertikal Nydalen. Jeg håper å treffe mange av dere i ukene som kommer.

No items found.
Se flere bilder

Les sakene i nyhetsbrevet

Gå til nyhetsarkiv

Hold deg oppdatert på det siste fra Norsk Eiendom – meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi jobber for å gjøre din hverdag enklere. Med nyhetsbrev fra oss, holder du deg oppdatert på de viktigste sakene i eiendomsbransjen. Nyhetsbrevet er forbeholdt medlemmer. Er du interessert i medlemskap i Norsk Eiendom finner du mer informasjon på denne siden.

Meld deg på her